Quan comencem a raspallar les dents?

Molts pacients ens pregunten quan hem de començar a raspallar les dents als seus fills, ja que és una cosa que fa mandra, tant a pares com als nens.
El raspallat ha de començar ABANS de que surtin les dents, bàsicament des  que naixem. Ja als nounats se’ls ha de passar una gasa humida per les genives per netejar les restes de menjar, ja que el menjar només líquid es va enganxant per les genives. Aquest fet és molt important, no només per prevenir i netejar la cavitat oral, sinó també per començar a establir un patró que s’haurà de repetir tota la vida.
Igual que als nens els  netegem el cul cada dia per evitar infeccions i llagues, perquè no tinguin ferides, perquè no la boca?
Ja quan comencen a sortir les primeres dents la neteja és obligatòria; haurem de començar amb una gasa humida o un didal suau. És bàsic que les dents es netegin, com a mínim, dues vegades al dia, i sempre abans d’anar a dormir, ja que durant la nit es redueix la salivació, i totes les restes de menjar ens augmentaran molt el risc de patir càries. Això no vol dir que haguem de fer-ho just abans d’anar cap al llit. Haurem de controlar quan els nens estan més relaxats i de bon humor, deixar que ells escullin el raspall que volen (ara per sort n’hi ha gairebé de tots els dibuixos possibles) i sempre, tot i que ells hi juguin, netejar-los nosaltres, primer la part de fora, després la part de dins i per últim la superfície per on masteguem. És important fer-ho sempre amb el mateix ordre per no deixar-nos cap part sense netejar.
A partir de l’any d’edat utilitzarem  un raspall per a nens amb capçals petits i filaments suaus, igualment dues vegades al dia.

Fins els 2 anys, o fins que controlin la deglució, no haurem d’utilitzar pasta dental, ja que no volem que se l’empassin, tot i que si el odontopediatre ho recomana pel risc de càries, s’haurà de posar.
A partir de la erupció dels queixals, entre els 18 i 24 mesos, haurem d’iniciar la utilització del fil dental entre la zona de contacte d’aquests, per evitar l’ acumulació de menjar i minimitzar el risc de càries entre queixals, que és el més habitual. A la vegada introduirem la pasta de dents de 1000ppm. També ens pregunten molt si és necessari el fluor a la pasta de dents, i la resposta és SI. Ens esperem a introduir el fluor quan els nens comencen a controlar el glopeig perquè del fluor només volem l’acció tòpica, que científicament demostrat, augmenta la mineralització dental reduint molt el risc de càries, però no volem que els nens se l’empassin, sobretot en aquestes edats primerenques, perquè és quan s’estan formant les dents definitives, i una ingesta de fluor en podria comportar taques blanques de fluorosis en dents definitives.
És bàsic tenir clar que fins els 7-8 anys els nens no tenen l’habilitat suficient per realitzar una higiene bucal eficaç sols.

Quina pasta de dents s’ha de fer servir?
Nens entre 6mesos i 2 anys: 2 raspallats diaris amb una pasta dental de 1000 parts per milió (ppm) de fluor en una quantitat mínima, tacant el raspall.
Nens entre 2 i 4 anys: 2 raspallats diaris amb una pasta dental de 1000 parts per milió (ppm) de fluor en una quantitat que no superi un gra d’arròs.
Nens a partir de 4 anys: mínim 2 raspallats diaris amb una pasta dental de 1450 ppm de fluor en una quantitat d’un pèsol, l’amplada del raspall.

El odontopediatre avaluarà el risc individual de càries del nen per decidir la freqüència d’administració i la dosi adequada.

Per sol·licitar més informació no dubtin en contactar amb nosaltres, i també recomanem la web de la Asociación Española de Odontopediatría

Compartir aquest post